Julemusikk verden rundt

Senast uppdaterad: December 3, 2016.

julemusikk 2016

Vi er nå i desember og nedtellingen til den 24. desember er godt i gang. Dermed er alt som hører julen til på plass, gaver kjøpes inn, kaker bakes, julepynten settes opp og julemusikken settes på. For noen har disse forberedelsene allerede pågått en stund, noen begynner tross alt julefeiringen i november! For de som enda ikke har begynt med julen eller kanskje ønsker noen nye tips til årets julemusikk, vil vi dele våre med dere. Julemusikk har tross alt en lang tradisjon bak seg og alle har sine favoritter som settes på år etter år i tillegg til å oppdage de nye mulighetene.

Hvordan startet egentlig julemusikken?

Det er kanskje ikke alle som er så interesserte i nettopp dette som oss, men for de som er det vil det kanskje være spennende å lære litt om hvorfor, når og hvordan julemusikk egentlig ble til. I hele Europa finner en tross alt julesanger og disse kan dateres tilbake til en kristen julesangtradisjon som startet med julespill og feiringer i juletiden. Denne tradisjonen begynte allerede i middelalderen og disse sangene feiret fødselen av en frelser, mens noen av disse sangene faktisk har tegn til å peke i retningen av hedenske sanger.

Noen av de norske sangene som mange fremdeles synger idag eller hører på idag er “Jeg synger kulekvad”, “Et barn er født i Betlehem” og enda noen flere som alle kommer fra tradisjoner fra middelalderen. Dersom en ser bort ifra julesang med kristen tradisjon finnes det en rekke andre sanger sånn som “Så går vi rundt om en enebærbusk” eller “Reven rasker over isen”.

synge rundt juletre tradisjon

På 1800-tallet begynte den tyske tradisjonen å gå rundt et juletre syngende å spre seg til mesteparten av Europa og dermed dukket det opp ulike folkesanger. Dette er sanger sånn som “Du grønne, glitrende tre” og “Deilig er jorden”. Det var også på denne tiden at nye sanger ble til, gjerne uten religiøst innhold sånn som “På låven sitter nissen”. Etterhvert som media ble en større og større del av hverdagen begynte andre julesanger å spre seg rundt i landet og i hele verden gjennom både radio, TV og etterhvert internett. Det var da ulike artister begynte å ta en julesang og gjøre den til sin egen ved å spille den inn på nytt.

Nye tradisjoner

Selv om vi idag fortsetter å høre de gode, gamle julesangene er det også en rekke nye sanger som dukker opp. Disse er derimot ikke nødvendigvis helt nye, det er ofte en innspilling av en eldre sang, bare at en ny artist spiller den inn på sin egen måte. Dette har faktisk endt opp som den nye tradisjonen, ikke bare her i Norge, men rundt i hele verden. Noen av disse innspillingene går derimot igjen og har blitt store favoritter hos mange. Mariah Careys “All I Want for Christmas is You”, Chris Reas “Driving home for Christmas” og Band Aid “Do They Know It’s Christmas?” er perfekte eksempler på dette.

på låven sitter nissen

Store radioprogrammer lager også ofte sine egne spillelister, gjerne etter å ha sjekket hva som er de mest populære. Også på Spotify vil en kunne finne mengder med ulike spillelister dersom inspirasjonen ikke har dukket opp helt enda.

Vi synger julen inn

Vi har alle hørt uttrykket “Å synge julen inn”, dette er nemlig en gammel skikk hvor mennesker samlet seg i grupper og besøkte hjem for å synge julesanger. Dette gjorde de ofte i bytte mot drikke og litt mat eller penger og det blir sett på som lykkebringende å få besøk av julesangere og å gi dem noe i retur. Fra denne tradisjonen har det kommet en rekke andre lokale tradisjoner som involverer å gå fra hus til hus og å synge julesanger. Idag kaller vi det julebukk i Skandinavia, eller “stjernesangere” som på tysk kalles for Sternsinger hvor barn kledd som de tre konger synger religiøse sanger eller wassailing som er den britiske versjonen. Der vil unge damer eller grupper med voksne synge for å ære trær, dyr eller hus.

julebukk tradisjon