Er du klar for DAB-radio?

Senast uppdaterad: June 14, 2017.

Det er riktignok ingen stor nyhet for noen lenger her i landet at FM-radioen forsvinner og blir erstattet med DAB-radio, men fortsatt er dette en stor og ikke minst viktig sak. Fortsatt er det mange motstandere av denne nyheten som sakte men sikkert innføres i alle fylkene i landet og denne helgen alene blir det fire nye fylker hvor FM-båndet må bli slått av.

en dame som viser frem en dab radio

En ny måte å høre på radio-sendinger

For mange virker denne nye måten å høre på radiosendinger og musikk som noe fullstendig bortkastet, men likevel sitter en igjen uten noe valg. Denne fredagen vil blant annet FM-båndet stenges for riksdekkende radio i hele fire nye fylker, de fire fylkene det gjelder er Telemark, Hedmark, Buskerud og Oppland. Det er til nå P4 samt Radio Norge som denne helgen vil slutte å sende sine sendinger på FM-båndet, disse følger etter NRK som allerede sluttet med sendingene sine i april i de samme fylkene. I Røyken og Hurum i Buskerud sluttet også NRJ, en lokalradio, å slutte med sine sendinger men de resterende lokalradioene har bestemt seg for å fortsette å sende på FM-båndet.

Dette betyr at det allerede er sånn at riksdekkende radio har blitt heldigitalt i både Oppland, Nordland, Telemark, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Hedmark, Mør og Romsdal og Buskerud.

Allerede den 21. juni vil det være klart for nok en runde med FM-signaler som slukkes. Da vil det være FM-signaler i både Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane samt Agder som slukkes, i det tilfellet vil det være NRK som slukkes. Gjennom resten av året vil også resten av FM-båndene slukkes, Stortinget har nemlig vedtatt av alle FM-bånd skal slukkes innen slutten av året 2017. Det vil derfor kun være nærradioer som fortsetter å sende på FM-bånd fra 2018, noe som gjør Norge til det aller første landet i hele verden som slukker FM-båndet.

retro dab radio

Folk flest er forberedt på endringen

Selv om det fortsatt er mange som ikke er helt enig med denne endringen, viser det seg at folk flest er godt forberedt. Radio-lyttere vil tross alt ikke ende opp uten muligheten til å høre på sine favoritt-kanaler og er derfor godt forberedt til denne endringen. Det viser seg at hele 78 prosent av alle husstander i Norge allerede har anskaffet seg en eller opptil flere DAB-radioer til å ha i huset sitt. Faktisk er dette flere enn den andelen av nordmenn som idag hører på radio hver eneste dag. Så kanskje har endringen til DAB-radio vært en god endring for norsk radio?

I den samme undersøkelsen ble det påvist at DAB faktisk har blitt vanlig i mange hjem, men det viser også at det er mange hytter og biler som fortsatt trenger den nye DAB-radioen. Det er nemlig kun halvparten av bileiere idag som hører på radio hver dag som har anskaffet seg DAB-radio. Resten av bileierne i Norge begynner derimot å få litt dårlig tid til å gjøre denne endringen.

utvalg av dab radioer

DAB med flere kanaler enn FM

En flott nyhet som kanskje ikke alle lyttere har fått med seg er det at DAB-radio vil føre med seg flere kanaler enn hva FM-radioen kunne gjøre. Lyttere vil med andre ord få et mye større tilbud enn hva som tidligere har vært tilgjengelig på FM. På DAB er det nemlig seks ganger så mange riksdekkende kanaler enn det som tidligere har vært på FM, noe som selvfølgelig sørger for en stor vekst i kommersielle kanaler.

Totalt er det derfor nå blitt til 15 kommersielle kanaler som er tilgjengelig på DAB. Dette inkluderer både Radio Norge, P4, P5 Hits, P6 Rock, P7 Klem, P8 Pop, P9 Retro, P10 Country, Norsk Pop, Vinyl, NRJ, Radio Rock, Radio Soft, Topp 40 og Kiss. Totalt er det derimot hele 30 riksdekkende DAB-kanaler for lyttere å velge mellom, men samtidig skal det huskes på at NRK radio og kommersiell radio tilbyr ulik dekning over hele landet.