Er du klar for DAB-radio?

Senast uppdaterad: June 14, 2017.

Det er riktignok ingen stor nyhet for noen lenger her i landet at FM-radioen forsvinner og blir erstattet med DAB-radio, men fortsatt er dette en stor og ikke minst viktig sak. Fortsatt er det mange motstandere av denne nyheten som sakte men sikkert innføres i alle fylkene i landet og denne helgen alene blir det fire nye fylker hvor FM-båndet må bli slått av.

en dame som viser frem en dab radio

En ny måte å høre på radio-sendinger

For mange virker denne nye måten å høre på radiosendinger og musikk som noe fullstendig bortkastet, men likevel sitter en igjen uten noe valg. Denne fredagen vil blant annet FM-båndet stenges for riksdekkende radio i hele fire nye fylker, de fire fylkene det gjelder er Telemark, Hedmark, Buskerud og Oppland. Det er til nå P4 samt Radio Norge som denne helgen vil slutte å sende sine sendinger på FM-båndet, disse følger etter NRK som allerede sluttet med sendingene sine i april i de samme fylkene. I Røyken og Hurum i Buskerud sluttet også NRJ, en lokalradio, å slutte med sine sendinger men de resterende lokalradioene har bestemt seg for å fortsette å sende på FM-båndet.

Dette betyr at det allerede er sånn at riksdekkende radio har blitt heldigitalt i både Oppland, Nordland, Telemark, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Hedmark, Mør og Romsdal og Buskerud.

Allerede den 21. juni vil det være klart for nok en runde med FM-signaler som slukkes. Da vil det være FM-signaler i både Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane samt Agder som slukkes, i det tilfellet vil det være NRK som slukkes. Gjennom resten av året vil også resten av FM-båndene slukkes, Stortinget har nemlig vedtatt av alle FM-bånd skal slukkes innen slutten av året 2017. Det vil derfor kun være nærradioer som fortsetter å sende på FM-bånd fra 2018, noe som gjør Norge til det aller første landet i hele verden som slukker FM-båndet.

retro dab radio

Folk flest er forberedt på endringen

Selv om det fortsatt er mange som ikke er helt enig med denne endringen, viser det seg at folk flest er godt forberedt. Radio-lyttere vil tross alt ikke ende opp uten muligheten til å høre på sine favoritt-kanaler og er derfor godt forberedt til denne endringen. Det viser seg at hele 78 prosent av alle husstander i Norge allerede har anskaffet seg en eller opptil flere DAB-radioer til å ha i huset sitt. Faktisk er dette flere enn den andelen av nordmenn som idag hører på radio hver eneste dag. Så kanskje har endringen til DAB-radio vært en god endring for norsk radio?

I den samme undersøkelsen ble det påvist at DAB faktisk har blitt vanlig i mange hjem, men det viser også at det er mange hytter og biler som fortsatt trenger den nye DAB-radioen. Det er nemlig kun halvparten av bileiere idag som hører på radio hver dag som har anskaffet seg DAB-radio. Resten av bileierne i Norge begynner derimot å få litt dårlig tid til å gjøre denne endringen.

utvalg av dab radioer

DAB med flere kanaler enn FM

En flott nyhet som kanskje ikke alle lyttere har fått med seg er det at DAB-radio vil føre med seg flere kanaler enn hva FM-radioen kunne gjøre. Lyttere vil med andre ord få et mye større tilbud enn hva som tidligere har vært tilgjengelig på FM. På DAB er det nemlig seks ganger så mange riksdekkende kanaler enn det som tidligere har vært på FM, noe som selvfølgelig sørger for en stor vekst i kommersielle kanaler.

Totalt er det derfor nå blitt til 15 kommersielle kanaler som er tilgjengelig på DAB. Dette inkluderer både Radio Norge, P4, P5 Hits, P6 Rock, P7 Klem, P8 Pop, P9 Retro, P10 Country, Norsk Pop, Vinyl, NRJ, Radio Rock, Radio Soft, Topp 40 og Kiss. Totalt er det derimot hele 30 riksdekkende DAB-kanaler for lyttere å velge mellom, men samtidig skal det huskes på at NRK radio og kommersiell radio tilbyr ulik dekning over hele landet.

Gjør deg klar for en musikkfylt sommer

Senast uppdaterad: May 17, 2017.

Det er ikke noe tvil om at sommeren er en eneste stor musikkfest! Allerede nå har arrangementene begynt og vi kan se frem til mange forskjellige musikalske events helt frem til slutten av august. Over hele landet arrangeres det festivaler, konserter og arrangement utendørs hvor musikk er fokuspunktet. Dette er arrangement som er tilgjengelig for alle, noen er gratis mens andre krever kjøp av billetter. Mange av sommerens happenings passer godt både til barn og voksne, så det finnes virkelig noe for absolutt alle.

logo for musikkfest i oslo

Musikk for alle denne sommeren

Siden vi har en såpass kort sommer her i Norge er det utrolig viktig for folk flest å virkelig benytte seg av de varme sommerdagene. Det betyr som regel at mennesker trekker seg ut i parker, på cafèer og til vannkanten. Allerede den første helgen i juni vil det være klart for en dag fylt med musikk i Norges hovedstad, nemlig Musikkfest i Oslo. Musikkfest Oslo har blitt arrangert år etter år i hovedstaden og het tidligere Musikkens Dag. Dette arrangementet har faktisk sitt opphav i et fransk arrangement som heter Fête de la Musique, en festival som ble unnfanget av kulturministeren i Frankrike tilbake i 1982. 10 år senere var det klart for Musikkfest Oslo og idag arrangeres det faktisk i over 100 land! Dermed vil det også i år settes opp scener over hele Oslo by og konserter vil også holdes en rekke andre plasser den 3. juni.

barnefestival juba juba

Familier som er ute etter å ta med seg barna sine på noe moro den 4. og 5. juni kan se frem til Juba Juba som er Midt-Norges aller største barnefestival. Dette arrangementet finner sted i Festningsparken og vil være en helg med både teater, musikk, sirkus, dans og en rekke andre morsomme aktiviteter for hele familien!

Noe for de store og noe for de små

Listen kan fortsette i det uendelige og det var slettes ikke noen enkel oppgave å plukke ut hvilke arrangement vi skal nevne her. Vi bestemte oss for å prøve å by på en god miks og tar derfor med Kammermusikkfestivalen som arrangeres i Stavern mellom den 6. og den 9. juli. Dette er et event som ble arrangert for første gang i Stavern i 2004 og det ble øyeblikkelig en hit. I år vil det være mulig å få høre musikk fra artister som Arve Tellefsen som vil dele musikken sin fra steder som Fredriksvern Kirke, Hotel Wassilioff og Kulturhuset Bølgen i Larvik.

I samme sjanger kan vi samtidig fortelle om Kon-Tiki Kammermusikkfestival som arrangeres mellom den 14. og den 18. august i år. Det hele arrangeres på Norsk Maritimt Museum hvor det vil være daglige konserter. Musikere som David Coucheron, Julie Coucheron, Elisabeth Pridgen og Mark Holloway vil være noen av de som deles musikken sin med besøkende.

Musikk over hele landet denne sommeren

Vi fortsetter reisen nordover i landet og tar med oss det som er verdens nordligste musikkfestival som arrangeres utendørs. Det er nemlig Midnattsrock som arrangeres i Lakselv den 6- til den 9. juli. Dette er en festival som virkelig er verdt å få med seg og i år vil en rekke kjente artister som Nazareth, Freddy Kalas, Julie Bergan, Ugly Kid Joe, TNT og Soulsister ha opptredener. Festivalen har også en egen camping som er knyttet til konsertområdet hvor det er plass til at tusenvis av campere kan oppholde seg der og virkelig nyte det yrende livet døgnet rundt.

kveldshimmel over øyefestivalen i oslo

Vi avslutter våre anbefalinger med en gammel klassiker, en festival som har blitt arrangert i mange år og vil forhåpentligvis fortsette i mange år fremover. Øya arrangeres nå i Tøyenparken, noe som skjedde for aller første gang i 2014. På denne festivalen er det rundt 100 artister som skal opptre. Noen av de aller mest kjente artistene er Lana Del Rey, Testament, Gabrielle, Hajk, Pixies, Cashmere Cat og Hurray For The Riff Raff. Det vil med andre ord uten tvil bli til nok et velykket arrangement.

Musikkfestival i mai måned!

Senast uppdaterad: April 20, 2017.

Nå som vi nærmer oss slutten av april måned og påskefeiringen er lagt bak oss, kan vi endelig begynne å legge til rette for nye planer. Derfor tenkte vi å komme med noen tips til ulike musikkfestivaler som arrangeres her hjemme i Norge iløpet av mai måned. Dette er musikkfestivaler som er variert i musikkstil og arrangeres ulike steder rundt i landet. Dermed håper vi at alle vil klare å finne den festivalen som passer best for deres musikksmak!

Spydeberg Rock Festival

spydeberg rock festival plakat

Vi starter våre anbefalinger med en festival som har blitt arrangert årlig siden 2011, nemlig Spydeberg Rock Festival. Dette er som navnet tilsier, en rockfestival som arrangeres i Spydeberg, rettere sagt i Teboparken. Det var Børre Olsen, Eddy Lyshaug og Kenneth Hansen som arrangerte festivalen for aller første gang og arrangeres på et festivalområde på omtrent 7 mål! Det er omtrent 5 000 besøkende per dag under festivalen og for å få i gang det hele kreves det hjelp av 180 fantastiske frivillige.

På denne festivalen er det ulike sjangere som pop, hardrock og folkrock samtidig som det arrangeres et familieprogram på dagtid. Fra å ha begynt med omtrent 1 200 besøkende i 2011 hadde festivalen hele 13 000 besøkende i 2015 hvor band som Donkeyboy, OnklP & De Fjerne Slektningene og Oslo Ess var på plass. I årets utgave som arrangeres fra den 26. mai til den 28. mai kan besøkende glede seg til musikere som Ida Maria, Turbonegro, Dirty Deeds, Freddy Kalas og Vassendgutane.

Trondheim Jazzfest

trondheim jazz festival promo

Trondheim Jazzfestival er en veletablert musikkfestival som har blitt arrangert årlig helt siden 1994. Den blir alltid arrangert på våren og er den perfekte forsmaken på en livlig og musikkfylt sommer. Denne årlige festivalen er en videreføring av JazzMazz som ble arrangert mellom 1979 og 1994, det året ble festivalen derimot døpt om.

Denne festivalen er et imponerende samarbeid mellom konsertstedet Blæst, Studentersamfundet i Trondhjem, Trondheim Jazzforum og mange fler. Tidligere var det Bjørn Willadsen som var den daglige lederen bak den suksessrike festivalen men idag har ansvaret gått videre til Ernst-Wiggo Sandbakk. I år arrangeres festivalen mellom den 9. mai og den 14. mai. Besøkende kan se frem til å få oppleve musikk fra artister som Terje Nilsen, LABtrio, Sarah Mckenzie, Lill Lindfors og Horse Orchestra.

Karmøygeddon Metal Festival

karmøygeddon metal festival plakat

Karmøygeddon er faktisk ikke bare en, men to separate festivaler som blir arrangert hver eneste år. Dette er to heavy metal festivaler og begge arrangeres i Haugesund. Grunnen til at det finnes to festivaler med samme navn er at det en gang kun var en festival som ble arrangert i Kopervik på Karmøy. Den første gangen denne ble arrangert var i 2004 men i 2006 ble festivalen flyttet til Byscenen i Haugesund. Siden den gangen har det derfor blitt holdt to ulike festivaler, en med navnet Karmøygeddon metal festival og en som heter Karmøygeddon Arctic.

Denne mai måneden vil det igjen være klart for Karmøygeddon metal festival da den andre festivalen arranges på høsten. Tidligere år har artister som Audrey Horne, Backstreet Girls, Vader, Einherjer, Chrome Division Primordial og Grave Digger spilt på festivalen. I år er det igjen klart for en rekke flotte artister og musikere. Band som Borknagar, Satyricon, Saxon, Moonspell, Dark Tranquility, Marduc og Septic Flesh er å se når festivalen arrangeres mellom den 4. mai og 6. mai.

Musikkens kraft

Senast uppdaterad: April 2, 2017.

konsert

Bare for noen uker tilbake fortalte vi litt om ulike settinger som ofte behøver musikk, vi nevnte både venterom, film og casinospill som gode eksempler. Musikk er derimot ikke bare noe som brukes i ulike sammenhenger, noen ganger kan musikk rett og slett være hele fokuspunktet.

De som ikke setter pris på god musikk vil kanskje ikke helt forstå dette, for det finnes nemlig de som kun brukes musikk som “bakgrunnsstøy”. Det var nok ikke dette som musikk var tenkt til av store velkjente musikere gjennom tidene. For selv om musikk kan være det perfekte hjelpemiddel til å få frem en følelse eller et poeng, kan musikk stå helt alene uten hjelpen av noen andre hjelpemidler.

God musikk kan fremheve følelser og minner

Alle som har vært på en konsert med en artist eller et band som de virkelig elsker vil nok kjenne seg igjen i det vi beskriver nå. For musikk har nemlig evnen å få en lytter til å huske tilbake til et spesielt øyeblikk på både godt og vondt eller bringe frem følelser, igjen på godt og vondt. Selv en sang som en kanskje aldri har hørt før kan få noen til å bli hodestups forelsket, felle noen tårer eller danse med glede. Da er det jo også en selvfølge at en sang som man kanskje har vokst opp med eller forbinder med et menneske eller en anledning vil ha nøyaktig den samme virkningen. Det er nettopp dette som gjør musikk til noe helt fantastisk og gjør at vi lettere kan forstå hvorfor mennesker over hele verden elsker musikk.

spilleautomat

En følelse som hvem som helst vil like å føle på er seiersfølelsen. Dette er også en følelse som vi enkelt kan fremheve med musikk, noe vi kan se bli brukt blant annet i filmer hvor en seier i sport alltid fremheves med nettopp musikk. Som regel vil dette være fartsfylt musikk som erstatter lyden i filmen fullstendig, som når et løp avsluttes eller en boksekamp er over. Musikk har også blitt brukt for å fremheve andre typer seiere som i filmer som foregår i et casino og en person vinner et stort beløp, om gevinsten er fra en enarmet banditt vil det ofte være med musikk i den. Dette er noe som også brukes på spilleautomater på nett hvor morsom, spennende eller underholdende musikk har blitt lagt til underveis i spillet. Når en spiller vinner vil det deretter bli brukt annen musikk for å feire. Om dette ga deg lysten til å prøve en slik spilleautomat er det faktisk mulig å finne gratisspill på casino, da kan en fortsatt ha det moro uten å bruke sine egne penger.

Musikk brukes overalt

Vi synes det er spennende å høre fra mennesker over hele verden om hvordan musikk brukes i deres kultur eller i deres hverdag. For noen forbindes kanskje musikk med spesielle anledninger eller kanskje musikk bare er noe som høres fra hjemmelagde instrumenter? I Norge og kanskje også i hele Europa er musikk derimot noe som vi hører på radioen på vei til jobb, på venterommet hos legen og på filmen som er på tv på kvelden.

spill

Det er ikke overraskende at musikk blir brukt i ulike sammenheng på bakgrunn av følelsene den skaper hos ulike mennesker. For hvem vil vel ikke at en film skal kunne få seere til å føle ekstrem glede, redsel, kjærlighet eller sorg? Dette har blitt mulig å gjøre takket være musikken som brukes i filmer. På akkurat samme måte ville ikke opplevelsen av et actionfylt bilspill på en spillkonsoll som Xbox eller PlayStation vært den samme uten musikk som har blitt lagt til i spillet. Musikk endrer rett og slett hvordan vi mennesker oppfatter en situasjon og ikke minst hvordan en situasjon eller setting får oss til å føle oss. Da er det morsomt å se at nyere bransjer også benytter seg av musikkens virkning på sine områder. Det perfekte eksemplet på dette er nettcasinoer, som riktignok ikke er noen splitter nye bransje men sammenlignet med film kan vi fortsatt beskrive spill på nett som noe nytt.

Musikk som et virkemiddel

Senast uppdaterad: March 9, 2017.

musikk som virkemiddel

Musikk er noe som følger med oss gjennom hele livet, i ulike settinger, ved ulike anledninger og selvsagt i ulike varianter. Allerede fra vi er spedbarn vil foreldre og andre voksne leke med oss ved å synge barnesanger til oss eller se på tegnefilm med fengende musikk i bakgrunnen.

Dette er noe som følger oss hele veien til voksenlivet hvor vi opplever musikk på konserter, gjennom filmer, på teater, musikk på reklamesnutter, radio og mye mer. Det finnes til og med musikk skapt spesielt til venterom, heis eller offentlig transport mange steder. Det er kanskje ikke noe som vil stadig vekk tenker over men musikk er faktisk sammen med oss overalt hvor vi går. Fra skolen til jobb og fra ferier til hverdagen vår.

Musikk i spill

musikk casino

Musikk er et utrolig hjelpsomt virkemiddel for å forsterke følelser og effekter enten det gjelder film, spill eller opplevelser som på fornøyelsesparker eller i et casino. Når en sitter å spiller et skummelt og spennende spill på PC eller på en spillkonsoll er det ikke noe tvil om at musikken som er plukket ut er nøye planlagt. I spenningsspill eller actionspill vil det ofte være brukt klassisk musikk og i dag kan spillere til og med endre musikken selv i spillet. Nettopp for å kunne tilpasse spillopplevelsen det vil gi til hver enkelt spiller.

Det samme gjelder musikk som brukes i andre former for spill som på et online casino. Spillbransjen som er i casinoindustrien er noe som vokser seg større og større for hvert ord og de fleste idag har prøvd seg på ett eller flere spill i løpet av livet sitt. Noe av populariteten kommer nok av teknologien som bare blir bedre og bedre og kan i dag sammenlignes med vanlige dataspill. Dermed kan spillere som i utgangspunktet er glade i ulike PC-spill istedet prøve seg på et casinospill og samtidig ha muligheten til å vinne penger! I mange spilleautomater vil en legge merke til at det blir spilt ordentlig “gladmusikk” gjerne veldig enkel musikk med med glade toner som virkelig får opp humøret. Det passer perfekt da spillere i et casino tross alt er der for å nettopp ha det gøy. Om du måtte være interessert i casino og casinospill kan vi anbefale Casinogjengen – den mest oppdaterte casinoinformasjonen.

Musikk i film

filmmusikk

På samme måte som med musikk i spill, vil musikken i en film uten tvil påvirke hvordan seere opplever filmen. Se bare på stumfilm hvor det var kun musikk som var med på å få frem følelser og meninger i filmen før det var mulig å faktisk høre hva skuespillere sa. Selv om vi idag har lyd i filmene våre er musikk fortsatt en enorm del av en film og mange filmer ville rett og slett ikke vært de samme om musikken hadde blitt byttet ut.

Vi kan for eksempel nevne Star Wars filmene, Indiana Jones og Haisommer som noen gode eksempler. Fans av disse filmene vil øyeblikkelig kjenne igjen hvor musikken kommer fra om noen skulle spilt bare noen få sekunder av filmmusikken. Det samme kan vi si om Rocky-filmene, Ringenes Herre og Mission: Impossible filmene. For det behøver nemlig ikke å være en musikal for at musikk skal være en stor del av filmopplevelsen.

Nyhet hos Spotify gir bedre kvalitet

Senast uppdaterad: March 1, 2017.

spotify nyhet

Vi elsker å få vite om spennende nyheter som kommer innen verden av musikk, denne gangen også innen verden av teknologi. Spotify, som de aller fleste kjenner godt til idag har blitt til en ledende aktør innen streaming av musikk. De har derimot stor konkurranse rundt seg, noe som selvsagt sørger for at de konstant presser seg selv til å fornye seg selv. Det er veldig tydelig da Spotify nå skal komme med et helt nytt tilbud som alle musikkentusiaster uten tvil vil sette stor pris på.

Spotify Hi-Fi kommer

Spotify skal nemlig lansere en helt ny tjeneste som har fått navnet Spotify Hi-Fi. Dette er en tjeneste som vil by på komprimering av musikken som skal streames og vil samtidig by på musikk i CD- kvalitet. Dette er helt klart et tegn på at de går etter konkurrenten deres “Tidal” og Spotify Hi-Fi kan også se ut som det vil bli til et billigere alternativ enn hva Tidal kan by på. Det er ikke helt sikkert enda hva prisen vil ligge på, men det har blitt meldt om priser på både 10, 7,5 og 5 dollar av brukere på Reddit.

Dette nye Hi-Fi tilbudet vil dukke opp som en slags oppgradering for et Spotifty abbonoment. Dette vil altså koste noe mer enn hva en allerede betaler for et Premium abbonoment hos Spotify. Da Spotify mest sannsynlig ikke har bestemt seg for noen konkret pris enda, kan vi gå ut fra at de utforsker terrenget for å komme frem til en rimelig pris å tilby sine kunder. Reddit brukerne som har oppdaget dette nye tilbudet har med andre ord ikke fått tilgang til dette nye produktet helt enda, de har rett og slett oppdaget tilbudet inne i Spotify appen.

spotify hifi

Spotify har heller ikke kommentert noe om denne saken og har kun annonsert at de tester ut ulike, nye produkter som de jobber med. Om vi går ut fra at priser for Spotify Hi-Fi vil bli 10 dollar, betyr det at det vil være en dobling av den månedlige prisen som abbonenter betaler idag. Dette tilsvarer omtrent 200 kroner her i Norge. Konkurrenten Tidal tilbyr sin tjeneste med akkurat denne prisen for tiden og det at det kan være antydning til en lavere pris fra Spotify vil nok skape enda større konkurranse. Vi ser frem til å finne ut mer om Spotify sitt nyester prosjekt, hva kunder kan forvente av tilbudet og hva slags priser vi vil se.

Fyll januar måned med musikk!

Senast uppdaterad: January 11, 2017.

Ofte kan vi ende opp med å føle at januar er en “ikke” måned, en måned hvor det ikke skjer noe spennende og en måned hvor mange bare er hjemme. Dette kan komme av at det nesten blir en nedtur etter mye fest, moro og sammenkomster gjennom hele desember og plutselig sier det stopp. Vi er derimot her for å motbevise det og har funnet frem forskjellige konserter som finner sted rundt omkring i Norge iløpet av januar måned.

Det finnes alltid noe å gjøre i dette landet vårt, det gjelder bare å vite hvor en skal lete og kanskje også vite litt hva man egentlig er ute etter. Vi har selvfølgelig fokusert på musikk og hva skal musikalske begivenheter som er tilgjengelig denne første måneden i 2017.

Hvilken konsert er det som frister deg mest?

Konserter er alltid utrolig moro å dra på, stemningen rundt en konsert er alltid til å ta og føle på. Dette stemmer uansett sjanger, stil og arena. Noen foretrekker små intimkonserter, noen vil ha de store ville festivalene og andre vil dra for å se orkestermusikere. Noen vil kanskje også gjerne gjøre alt, for en behøver absolutt ikke å kun holde seg til en eller to sjangere, all musikk er for alle!

raga rockers 2017

I Kongsberg den 27. januar kl. 20.00 vil det være klart for litt rock n`roll takket være Raga Rockers. Dette er et band som har blitt til ett av landets aller viktigste og ikke minst største og beste band gjennom årene. Dermed har de fått æren av å virkelig gi en kickstart på konsertåret 2017 da de har lagt ut på en eksklusiv klubbturne. EnergiMøkka er Kongsberg sitt helt eget musikk- og kulturscene hvor det arrangeres spennende arrangementer som jazzkafèer, konserter, teater og mye mer.

Raga Rockers er et band som har i hele 35 år sørget for å gi sitt publikum sil rock gjennom hundrevis av konserter og utrolige 12 studioalbum. Dette er med andre ord et band som publikum aldri får nok av og de er for øyeblikket aktuelle med boken “The Raga Saga, Historien om Raga Rockers”.

ole paus jonas fjeld the show

Vi fortsetter med to herrer som i år feirer sitt 20-årsjubileum med et helt nytt show, nemlig Ole Paus og Jonas Fjeld. De er klare for “Hvis Helsa Holder – The Show” som ble satt i gang den 22. september 2016 og fortsetter nå i 2017. Disse to karene har lange karrierer bak seg og har også en stor samling med en rekke utgivelser bak seg. Iløpet av januar måned skal de derfor opptre flere steder rundt i landet med flere datoer på Chat Noir i Oslo og Griegshallen i Bergen.

En opplevelse utenom det vanlige

nyttårskonsert vienna orchester

For de som virkelig er ute etter en musikalsk opplevelse en vil huske for livet kan nyttårskonserten 2017 med Schönbrunn Festival Orchester Vienna være midt i blinken. Denne finner sted den 20. januar kl. 19.30 ved Oslo Konserthus. Da kan en se frem til å få oppleve et profesjonelt orkester som kommer fra Wien og det er kun de aller beste musikere og sangsolister som har fått være med på denne turneen.

Hvert eneste år vil dette orkesteret turnere i nesten alle verdens kontinenter hvor repertoaret har blitt hentet fra den verdensberømte tv-konserten fra 1959. Siden den gangen har dette blitt til en årlig tradisjon da den sendes første nyttårsdag.

Julemusikk verden rundt

Senast uppdaterad: December 3, 2016.

julemusikk 2016

Vi er nå i desember og nedtellingen til den 24. desember er godt i gang. Dermed er alt som hører julen til på plass, gaver kjøpes inn, kaker bakes, julepynten settes opp og julemusikken settes på. For noen har disse forberedelsene allerede pågått en stund, noen begynner tross alt julefeiringen i november! For de som enda ikke har begynt med julen eller kanskje ønsker noen nye tips til årets julemusikk, vil vi dele våre med dere. Julemusikk har tross alt en lang tradisjon bak seg og alle har sine favoritter som settes på år etter år i tillegg til å oppdage de nye mulighetene.

Hvordan startet egentlig julemusikken?

Det er kanskje ikke alle som er så interesserte i nettopp dette som oss, men for de som er det vil det kanskje være spennende å lære litt om hvorfor, når og hvordan julemusikk egentlig ble til. I hele Europa finner en tross alt julesanger og disse kan dateres tilbake til en kristen julesangtradisjon som startet med julespill og feiringer i juletiden. Denne tradisjonen begynte allerede i middelalderen og disse sangene feiret fødselen av en frelser, mens noen av disse sangene faktisk har tegn til å peke i retningen av hedenske sanger.

Noen av de norske sangene som mange fremdeles synger idag eller hører på idag er “Jeg synger kulekvad”, “Et barn er født i Betlehem” og enda noen flere som alle kommer fra tradisjoner fra middelalderen. Dersom en ser bort ifra julesang med kristen tradisjon finnes det en rekke andre sanger sånn som “Så går vi rundt om en enebærbusk” eller “Reven rasker over isen”.

synge rundt juletre tradisjon

På 1800-tallet begynte den tyske tradisjonen å gå rundt et juletre syngende å spre seg til mesteparten av Europa og dermed dukket det opp ulike folkesanger. Dette er sanger sånn som “Du grønne, glitrende tre” og “Deilig er jorden”. Det var også på denne tiden at nye sanger ble til, gjerne uten religiøst innhold sånn som “På låven sitter nissen”. Etterhvert som media ble en større og større del av hverdagen begynte andre julesanger å spre seg rundt i landet og i hele verden gjennom både radio, TV og etterhvert internett. Det var da ulike artister begynte å ta en julesang og gjøre den til sin egen ved å spille den inn på nytt.

Nye tradisjoner

Selv om vi idag fortsetter å høre de gode, gamle julesangene er det også en rekke nye sanger som dukker opp. Disse er derimot ikke nødvendigvis helt nye, det er ofte en innspilling av en eldre sang, bare at en ny artist spiller den inn på sin egen måte. Dette har faktisk endt opp som den nye tradisjonen, ikke bare her i Norge, men rundt i hele verden. Noen av disse innspillingene går derimot igjen og har blitt store favoritter hos mange. Mariah Careys “All I Want for Christmas is You”, Chris Reas “Driving home for Christmas” og Band Aid “Do They Know It’s Christmas?” er perfekte eksempler på dette.

på låven sitter nissen

Store radioprogrammer lager også ofte sine egne spillelister, gjerne etter å ha sjekket hva som er de mest populære. Også på Spotify vil en kunne finne mengder med ulike spillelister dersom inspirasjonen ikke har dukket opp helt enda.

Vi synger julen inn

Vi har alle hørt uttrykket “Å synge julen inn”, dette er nemlig en gammel skikk hvor mennesker samlet seg i grupper og besøkte hjem for å synge julesanger. Dette gjorde de ofte i bytte mot drikke og litt mat eller penger og det blir sett på som lykkebringende å få besøk av julesangere og å gi dem noe i retur. Fra denne tradisjonen har det kommet en rekke andre lokale tradisjoner som involverer å gå fra hus til hus og å synge julesanger. Idag kaller vi det julebukk i Skandinavia, eller “stjernesangere” som på tysk kalles for Sternsinger hvor barn kledd som de tre konger synger religiøse sanger eller wassailing som er den britiske versjonen. Der vil unge damer eller grupper med voksne synge for å ære trær, dyr eller hus.

julebukk tradisjon

Endelig klart for Oslo World Music Festival!

Senast uppdaterad: October 31, 2016.

banner OWMF

Hver høst er det klart for en helt fantastisk musikkfestival i Oslo, nemlig Oslo World Music Festival. Dette er en festival som startet opp allerede i 1994, den gangen med navnet Verden i Norden og arrangeres årelig. Når det startet opp var det et samarbeidsprosjekt mellom nordiske land, men etterhvert som tiden gikk begynte de andre landene å trekke seg ut av prosjektet. Dermed var det bare Norge som stod igjen og festivalen som ble arrangert i Oslo økte i populæritet og størrelse.

I 2002 var det klart for at festivalen skulle endre navn til det vi kjenner det som idag og vil fortsette å arrangeres hver eneste høst i Oslo. Målet til denne festivalen er å klare å presentere og representere musikk som kommer fra hele verden rundt. Dette er med et ekstra stort fokus på Asia, Sør-Amerika og Afrika, noe som helt klart har falt i smak her i landet. Iløpet av 2012 var det over 300 ulike artister fra hele verden som spilte på 14 ulike scener spredt rundt i Oslo. Dette dekket musikksjangere sånn som afrikansk jazz, elektronika, fransk chanson, samba og hiphop.

Årets festival

Oslo World Music Festival arrangeres i år for den 23 gangen og arrangeres fra den 1. november og helt frem til den 6. november. Iløpet av disse seks dagene vil over 300 fantastiske artister fra over hele verden opptre i Oslo by og du kan oppleve den flotte folkefesten selv. Artistene vil opptre på hele 15 ulike scene over hele byen og dette vil være både flamenco, elektronika, ørkenblues, soul, hip hop og fado. Du vil kunne oppleve en folkefest og få spennende inntrykk fra andre kulturer over hele verden.

oslo world music

I år vil festivalen også inkludere andre former for kunst som gjør festivalen enda mer spennende. Dette består av både seminarer, utstillinger, workshops og mye mer. Festivalen i år vil med andre ord utvide seg enda litt og samtidig fortsette med satsingen om et prosjekt med og for ungdommen i tillegg til å styrke hele familietilbudet. I 2016 vil festivalen ta en helt ny vending både i hva publikum kan forvente seg og også hvor i byen festivalen vil pågå. I år vil større deler av Oslo bli tatt i bruk.

mhd

Idag beskrives festivalen som den fremste verdensmusikk festivalen i både Norden og i Europa og ifjor ble den kåret til å være blant de beste 25 internasjonale festivalene i hele verden. Dette var en kåring som ble utført av Songlines, et britisk musikkmagasin.

Årets artister

Noen av stedene i Oslo hvor festivalen vil ha arrangementer er Jæger, Nordic Black Theater, Sentrum Scene, Cosmopolite, Kulturhuset, Cafeteatret, Blå og Grønland Kulturstasjon. Dette er bare et utvalg av hvor det vil skje spennende ting gjennom disse seks dagene arrangementet pågår.

puerto candelaria

Det er ikke lett å plukke ut hvem en skal se iløpet av festivalen, men likevel tenkte vi at vi kunne plukke ut noen av våre favoritter. Det ene vil spille Indiepop fra Libanon og bandet går under navnet Machrou` Leila som har tenkt på både det visuelle og det musikalske i sin musikk. En annen artist som må nevnes er MHD & Positive People som du kan se på Blå, for bare ett år siden var denne artisten pizzabud i Paris. Det var ikke før en venn av han la ut et klipp på YouTube av denne artisten at han ble en liten sensasjon. Han har laget sin egen sjanger som han har kalt for afro trap. Til slutt må vi nevne et danseband fra Colombia som går under navnet Puerto Candelaria. Disse kan en se på Cosmopolite og er et moderne og nyskapende band som uten tvil vil få deg til å danse.

Festivalhøsten er i gang!

Senast uppdaterad: September 28, 2016.

Vi ønsker hjertelig velkommen til den andre høstmåneden for vi er nå inne i Oktober måned. Noe som mange her i landet forbinder med høsten er musikk da det ofte blir et helt enormt utvalg av både festivaler og konserter spredd rundt i hele Norge. Vi har plukket ut fire spennende musikk-festivaler som har ulike musikksjangere som vi ønsker å dele. Dette er tross alt den aller beste tiden å bruke fritiden sin på å reise rundt i landet og oppleve ny musikk i levende live, møte nye mennesker og sammen nyte denne fargerike årstiden.

Oslo Operafestival

logo

Opera er noe som kanskje ikke mange setter øverst på listen sin over musikksjangere å høre på, men er det noe som er helt unikt å oppleve live fra en scene så er det nettopp opera. Denne høsten kan du derfor dra avgårde til Karl Johans Gate i Oslo for å oppleve Oslo Operafestival. Denne festivalen arrangeres for ellevte gang i landets hovedstad og har samlet sammen noen av de aller beste sangerne i landet i tillegg til en ung og dyktig sanger fra naboene våre i Sverige.

Dølajazz

dolajazz-800x445

Jazz er en sjanger som kan vris og vendes på i mange ulike retninger, for jazz kan nemlig varieres i det uendelige. Helt siden 1978 har Lillehammer arrangert Lillehammer Jazzfestival eller DølaJazz som det også heter. Det er derfor ikke overraskende at festivalen har vokst seg såpass stor at den har blitt en av de mest markante festivalene for jazzmusikk i hele Norge. Denne festivalen er absolutt ikke den største av sitt slag, men kan istedet by på intimitet og musikkopplevelser som skaper nærhet til musikerne. Arrangørene bak DølaJazz liker best å beskrive festivalen som en tilstand hvor mennesker fra hele landet, med ulik alder, ulike kjønn og fra forskjellige bakgrunn kan samles sammen. I år arrangeres festivalen mellom den 13. og den 16. oktober hvor blant annet Gregory Porter og Olga Konkova står på programmet.

Dark Season

dark season kristiansand

Dark Season er en slik festival som liker å samle sammen flere ulike sjangere istedet for å

kun fokusere på en. Denne festivalen ble startet opp i 1998 og har blitt arrangert årlig helt siden den gangen hvor både nasjonale og internasjonale artister har opptredd. I år vil festivalen bli arrangert mellom den 20. og den 22. oktober hvor konserter vil holdt i Kristiansand Domkirke, Caledonien Hall og mange flere steder. Noen av artistene som skal opptre i år er Manfred Manns Earth Band, Bjørn Eidsvåg, Paul Young og The Commitments.

Dark Season Blues
dark season blues

Til slutt har vi en festival som er verdens nordligste bluesfestival! Denne arrangeres årlig i Longyearbyen som ligger 78 grader nord og har også vært kalt for Mørketidsfestivalen. Den markerer nemlig inngangen til mørketiden når sola vil være i ferd med å forlate Svalbard i hele fire måneder. Festivalen ble arrangert for aller første gang i 2003 hvor det startet veldig lite, men har vokst seg større hvor det blir arrangert den 16. gangen nå i 2016. I år kan festivalen by på 15 norske og internasjonale band som alle spiller blues i festivalen sm vil pågå fra den 27. til den 30. oktober.